vedligeholdelse

Pleje og vedligeholdelse af træ møbler/plademøbler

Mar 14, 2023

Pleje og vedligeholdelse af træ møbler/plademøbler

Pleje og vedligeholdelse af træ møbler/plademøbler.

Både massive og finerede møbler er et produkt at naturen og i modsætning til et stigende antal kunstmaterialer, kræver sådanne møbler pleje og vedligeholdelse for at opretholde deres angivet levetid og undgå fejl eller farve forskelle.

Da træet er et naturligt materiale, sker det oftest at ellers identisk byggede møbler næsten aldrig ligner hinanden, dette kan skyldes forskel i farven på træet, anden årestruktur, naturlige revner eller knaster. Det er vigtigt at forstå, at disse ikke betragtes som fejl, men en naturlig udvikling i træet – En knast er eksempelvis stammens naturlige afstik til en gren, ligesom forskelle i farven, kan skyldes forskellig eksponering til lys og mørke.

Hvorvidt møblet er massivt eller fineret er det vigtigt at indeklimaet er i ordren, hvor møblerne er tiltænkt benyttelse, her er særligt temperatur og fugtighed vigtige faktorer

Omgivelserne for træmøbler

Omgivelserne for massive eller finerede møbler skal så vidt muligt forholdes konstante, da træet selv efter fældning påvirkes af luftens fugtighed og temperatur. Møbeltørret træ er oftest produceret efter forskellige standarder, alt efter hvor i verdenen møblet er tiltænkt benyttelse, da ovntørringen af træet skal sikre at træets vandprocent og densitet matcher omgivelserne. I Danmark har vi ikke forskelligt klima i nord og syd, men skulle vi få den idé at flytte til varmere himmelstrøg og medbringe vores træ møblement, vil der være en væsentligt risiko for at disse vil begynde at bue i bordplader eller limninger vil gå op, da træet er tørret til den nordiske indeklima.

Det almindelige indeklima i Danmark er ca. 20°C og en luftfugtighed i nærheden af 50%.

Der er dog en forskel på både temperatur og luftfugtighed i hhv. sommer og vinter, i de varme perioder med højluftfugtighed udvider træet sig og omvendt i de kolde perioder med lavluftfugtighed trækker træet sig sammen

Opbevaring

Ifb. flytning eller lignende, kan det være nødvendigt at opbevarer sine møbler andet steds i kortere eller længere perioder. Det er meget vigtigt at møblerne opbevares med øje for både temperatur og luftfugtighed. Vi fraråder at opbevare møblerne i en kold lagerhal, et u-opvarmet sommerhus, en u-isoleret garage, el. lign., da der er en væsentlig risiko for at træet trækker sig så voldsomt, at en eventuel bordplade buer eller slipper i en limning.

Vi anbefaler at opbevarer møblerne tilsvarende det almindelige indeklima i Danmark, altså ca. 20°C og en luftfugtighed i nærheden af 50%.

Oliering

I løbet af træ møblers levetid er det vigtigt at holde overfladen mættet, hvorvidt dette er oliering eller sæbebehandling. Det er nødvendigt for at undgå ringe fra glas, varme kopper eller lignende. Vi anbefaler naturligvis altid at benytte bordskånere på træ møbler, de disse helt undgår kontakten til overfladen. Vejledning ift. vedligeholdelse kan afhænge af træsort, overfalde behandling og møbeltypen, hvorfor vi anbefaler at henvende sig til Møbelkompagniet for at få korrekt vejledning.

Skulle uheldet være ude og dit møbel får nogle trælse pletter og mærker, kan du på massive træ møbler slibe i overfladen og efterfølgende påføre korrekt overfladebehandling i form af olie, sæbebehandling el. lignende. Her er det dog MEGET vigtigt at du er opmærksom på, hvorvidt dine møbler er massive eller fineret – Hvis man sliber i et fineret møbel vil du 9/10 gange komme ind til kerne materialet af pladen, som oftest er spånplade eller MDF. Er du i tvivl, kan du spørge Møbelkompagniet