vedligeholdelse

Rengøring af sofa

May 30, 2023

Rengøring af sofa

Rengøring af sofa

En træls plet på den nye sofa, ja eller den gamle, det er lige træls. Men hvordan kan man komme af med en træls plet som er kommet lige midt på hele sofaen. Efter at man måske har spildt noget ketchup eller måske solbærsaft lige midt på den lyse sofa? Jo der er flere metoder, både nogle hjemmetricks og tips, men også måder som er anbefalet af flere møbelhuse, en ting er sikkert, det kræver en rengøring af sofa! I det her indlæg vil vi komme ind på hvordan du let og smertefrit slipper af med næsten alle pletter på din sofa, så den igen kan stå super flot i stuen uden at blive forstyrret af en forfærdeligt plet på betrækket.

Sørg altid for at støvsuge sofaen inden du begynder på rengøring af sofa. Hvis du ikke har sørget for at støv og andet løs-snavs er fjernet fra betrækket kan det i værste tilfælde forværre resultatet, så pletten ikke fjernes helt, men endda risikere at trække længere ned i sofaen. Nogle betræk på forskellige sofaer kan også tages af og vaskes i vaskemaskinen, du skal bare være OBS på hvad vaske anvisningen siger, normalt er dette ikke noget vi anbefaler, men kan være brugbar som nødløsning.

Når alt det løse snavs og smuds er fjernet fra betrækket kan man lige så stille begynde at arbejde med plet fjerningen. Som nævnt før i indlægget anbefaler vi at gøre brug af nogle lidt mere ”rigtige” metoder for at rengøre, det betyder blandt andet at man skal sørge for at finde nogle produkter der er egnet til møbelrens, mærker så som Cavo og Guardian er nogle vi selv gør brug af. Du skal bruge et produkt der hedder tekstilrens, som primært består af nogle enzymer som sørger for at trække snavset op/ud af stoffet. Det er let påføreligt og der kommer endda en guide til hvordan man gør brug af produktet. Men forklaring følger også her i indlægget.

 

Rengøring af sofa, sådan gør du.

Kort beskrivelse af produktet: tekstilrensen klarer let pletter fra skosværte, kaffe, sodavand, div. Animalske og vegetabilske fedtstoffer, produkter som ketchup og saftevand m.m.

Sådan bruger du tekstilrens:
1. Sørg for at fjerne evt. støv og snavs fra betrækket det kan gøre med en støvsugning af betrækket.

  1. Test altid produktet på et ikke synligt sted, for at tjekke farveægteheden.
  2. Spray tekstilrensen på pletten og lad det virke i et par minutter før der gøres yderligere.
  3. Rens med en svamp eller blød fnugfri klud, men skrub ikke for hårdt på betrækket.
  4. Skyl efter med rent kogt vand, uden at gennemvæde.
  5. Sug pletten op med et viskestykke eller køkkenrulle ved at presse let mod det rensede areal.
  6. Lad det tørre før du begynder at anvende møblet igen.

Når rengøring af din sofa, (renseprocessen) er færdig og du er sluppet af med pletten, så husk endeligt at bruge en omgang imprægnering på sofaen for at hindre pletter i fremtiden. Imprægnering er et middel som dybest set danner et ”skjold” som ligger usynligt oven på betrækket, så snavs og pletter ikke trækker ned i betrækket, det betyder også at flydende væsker ikke får lav at løbe ved i sofaen, men derimod ville perle af på sofaen. Når du skal have noget imprægnering (også kendt som nano-spray) så sørg for at det er beregnet til møbler og indendørsbrug. Du kan nemlig finde noget som spray der er beregnet til udendørsbrug, det har en meget stærk kemisk lugt, som ikke er sundt at indhalere, derfor er det vigtigt at finde noget der er beregnet til møbler og indendørsbrug, så det ikke ligger i betrækket og for den sags skyld også hele rummet. Vi andebefaler at bruge Tekstil imprægnering fra Cavo, produktet kan du finde her: Tekstil imprægnering.

Men det her leder os til næste skridt, nemlig, hvordan bruger du tekstil imprægnering?

Det skal vi fortælle dig, du får en lille step-by-step guide her!

Kort produktbeskrivelse: tekstil imprægnering der giver en ikke synlig imprægnering, den gør overfladen væske- og smudsafvisende. Således at spild og pletter lettere kan fjernes fra stoffet.

Sådan bruger du tekstil imprægnering:

  1. sørg for at du har renset betrækket først, se vores guide til hvordan du renser sofaen længere oppe i dette indlæg.
  2. Forstøv let imprægneringsvæsken i en afstand af ca. 20 cm. fra overfladerne som skal imprægneres.
  3. Lad imprægnering virke/tørre i almindelig stuetemperatur i 30 minutter til én time.
  4. Hvis fladerne senere aftørres med en våd klud, skal du genbehandle området.

Det er let og overskueligt at lave komme i gennem disse 2 guides som bliver forklaret, i stedet for at købe 2 separate flasker, 1 til rens og 1 til imprægnering, så har vi lavet en pakke hvori der er én flaske af hvert inkl. Svamp og klud. Så bliver det snart ikke lettere.

Men et sidespørgsmål til mængden af tekstil imprægnering! Vi anbefaler at bruge 1 hel flaske på 250ml. på en chaiselong sofa til 1 omgang. Hvis det skal gøre på større sofaer i u-sofa størrelse så anbefaler vi 2 flasker.

Vi lavet en lille video der viser hvordan du kan gøre og hvordan virkningen er af de forskellige produkter, se hele videoen nedenfor! – god fornøjelse.