Bolig inspiration

Vintage møbler

Mar 13, 2023

Vintage møbler er det nye sort

Selvom ordet ’vintage’ hentyder til ældre og til tider mere retro møbler, så er lige netop vintage møbler faktisk nogle af de mest moderne møbler i dag. Danskerne kan ganske enkelt ikke få nok af den stil, som var elsket igennem mange år fra før århundredeskiftet og nægter derfor at lade klassiske designs uddø. Kort sagt kan det derfor siges, at vintage møbler er det nye sort eller rettere sagt en nuance af sort, der er blevet genoplivet efter at have lagt de bedste år bag sig. Eller det var i hvert fald det, mange troede. For det viser sig faktisk, at vintage møbler er kommet for at blive, så hvis du vil være med på noderne og udsmykke dit hjem med en yderst moderne indretning, så skal du bare gå tilbage i tiden for at finde den rette inspiration.

 

Vintage er farver

Hvad afgør egentlig, om et møbel er vintage eller ej – er det alderen, materialet, farven eller noget helt tredje? Det korte svar må formentlig være, at farver er en meget god indikation på, om et møbel er vintage eller ej. Ofte har vintagemøbler nogle mørkere brun/orange nuancer, som du kan finde i alt fra træ til læder. Materialet har derfor ikke så meget at skulle have sagt, men det har derimod designet. For når du leder efter vintage møbler, kan du absolut ikke komme udenom, at nogle møbler bare indeholder et mere klassisk og tidløst design en andre.

En god huskeregel her kan være, at du bør tænke over, om et givent møbel har et design, der minder om noget, der kunne have været moderne for mere end 20 år siden. I dette tilfælde vil der nemlig være en ret stor sandsynlighed for, at du har fundet et interessant vintage møbel. 

Hos Møbelkompagniet elsker vi vintage møbler og deres tidløse design. Vi mener derfor ikke, at der bør være nogle begrænsninger for at inkorporere et vintage twist i din indretning. I vores sortiment finder du derfor både vintage:

Vintage skal være for alle, så selvom du ønsker at bibeholde en meget nymoderne stil, så skal der være plads til et twist af gamle klassikere.

 

Sådan spotter du gode vintage møbler

Når det kommer til vintage møbler, så handler det ofte om at spotte et godt design blandt mængden af utallige både nyere og gamle møbler. Der er således forskel på at være gammelt samt at være vintage. En god huskeregel er, at vintage møbler ofte har forholdsvis tydelige syninger, som derudover ofte skal ses i form af forholdsvis orange eller brun tråd.

Desuden har vintage møbler ofte også et meget enkelt og robust design, som gør, at møblerne forbliver tidløse. Lige netop det tidløse design er også en helt essentiel grund til, at vintage møbler er blevet så moderne i dag. For ikke nok med at danskerne søger smukke møbeldesigns, så søger de også møbler, som de kender og derfor ved kan holde til lidt af hvert. Men den store efterspørgsel på vintagemøbler skal også ses i lyset af, at mange nyere designere formår at nytænke gamle koncepter, hvorved der bliver skabt et hav af nye designs, som består af alt det bedste fra Vintage møblerne samt det bedste fra tidens nyere møbler.

 

Bryd den ordentlige stil

En ting er, hvorfor vintage møbler igen er blevet moderne, en anden og meget essentiel ting er, hvad vintage møbler egentlig bruges til. For et vintage møbel bruges ikke bare fordi, det er praktisk, eller fordi det er holdbart, ofte bruges denne form for møbler nemlig til at bryde den ordentlige stil, som du finder i mange danske hjem. Både møbler og pyntegenstande står snorlige og kan på denne måde godt få hjemmet til at virke en smule upersonligt. Lige netop i dette tilfælde vælger mange danskere derfor at tilføre en smule vintage til deres hjem for at gøre op med denne ”ordentlige” kultur og indretning.

Vintage møbler føles kort sagt mere hjemlige, da de for mange for eksempel minder dem om deres barndom, mens de for andre er en smagsprøve på at leve i en mere simpel tid, som engang var. Vintage møbler handler altså i bund og grund om følelser og stemning, for nok er de populære og pæne at se på, men ofte er det de minder, som ligger bag, der tæller.

Det er den træbænk, som du husker fra bedstemors køkken, og de spisebordsstole du husker fra dit barndomshjem. Forskellen nu er dog, at horisonten af vintage møbler er blevet udvidet, så de passer ind i den tid, vi lever i. Vintage skrivebordsstole med hjul er for eksempel en kreativ nytænkning af de klassiske skrivebordsstole, fra da far var dreng. Det samme gør sig således gældende for mange andre vintage møbler. Det handler altså i bund og grund om at tilføre følelsen af en anden tid til din indretning, dog uden at denne ikke står i kontrast til nyere designs.

 

Det emmer af historie og nostalgi

Vintage er for mange et andet ord for historie og nostalgi, og hvis man yderligere tager roden af dette ord og folder den ud, så hentyder ordet vintage altså til noget, som var engang, om som aldrig vil blive glemt både på godt og på ondt. Gammelt håndværk, henlagte farver og datidens materialer er noget, som danskerne har gemt på og bevaret, og mange designere mener nu, at det er på tide at grave tilbage i historien for at finde inspiration til fremtiden.

Selvom mange vintage møbler i dag har fået et moderne præg, så ændrer dette ikke ved, at møblerne emmer af historie. Deres farver henligger os til en helt anden tid, hvor neonfarver samt mere lyse farver endnu ikke har haft deres storhedstid. Der er derfor tale om møbler, som fører os tilbage til en mere afslappet tid, hvor det ikke var teknologien samt nytænkningen, der var i fokus. Mange danskere bruger derfor også vintage møbler til at se tilbage samt til at skabe en kontrast til den teknologiske tid, vi lever i.